Урок 28. Алгоритми з неповним розгалуженням.

Розгляньте фото. Поміркуйте, що відбувається

Дану ситуацію можна зобразити за допомогою блок-схеми

У цьому алгоритмі є фрагмент перевірки умови. Залежно від того, як саме виконується ця умова (так чи ні), потрібно виконувати певну послідовність команд.

Тобто, якщо умова “- Ти зголодніла?” набуває значення Так, то мають бути виконані команди: “Накривай на стіл” та “Їж піцу”. А якщо умова набуває значення “Ні“, то ніякі команди не виконуються.

Саме тому, що в такому алгоритмі команди не завжди виконуються (конкретно в даному завданні, коли умова набуває значення “ні“), то такий алгоритм називається алгоритмом з неповним розгалуженням.

Алгоритм з неповним розгалуженням – це такий алгоритм, який передбачає виконання певних дій лише при істинності деякої умови.

Умова – це питання, сформульоване так, що допускає лише одну з відповідей: так або ні.

У середовищі Скретч для створення алгоритмів з неповним розгалуженням існує команда “Якщо-то“, яка міститься у групі Керувати.

Виконайте вправи

Вправа 1. Розгляньте малюнок. Складіть за ним блок-схему. Замалюйте її в зошит. Зробіть фото і надішліть мені на перевірку.

Вправа 2. Це вправа, яку потрібно буде створити в середовищі Скретч.

На сцені мають взаємодіяти два спрайти: Кіт та Яблуко. Кіт буде бігати справа-наліво. А Яблуко падати вниз. Якщо Яблуко торкається кота, то Кіт має казати: “Няв!!!”

1.Запустіть Скретч.

2. Додайте спрайт Яблуко.

3. Для Кота створіть наступний алгоритм:

4.Для Яблука створіть алгоритм:

5. Перевірте, що у вас вийшло.